Història de Can Sala

Can Sala és una casa pairal del segle XIV totalment restaurada i que forma part del patrimoni del nostre poble. Situada en plena natura (sota la Serralada Litoral) i a tan sols 5 minuts caminant del nucli urbà de Montornès, la casa disposa d’una situació privilegiada, que fa que qualsevol que vingui pugui gaudir d’una estància tranquil·la, rural i en família a menys de mitja hora de Barcelona ciutat.

En aquesta casa va viure durant una bona temporada Bartomeu Sala, actualment gegant de les festes de Montornès i un dels personatges més importants nascuts al poble:  En Bartomeu Sala era un pagès de remença sotmès a la servitud del sistema feudal. Nebot de Pere Joan Sala, i fart dels abusos que patien per part dels seus senyors, s’uní, junt amb altres pagesos de la zona, a la segona revolta remença, que culminaria amb una batalla decisiva l’any 1485.

Aquesta batalla es lliurà a Montornès el 4 de gener de 1485: Els remences d’en Bartomeu Sala, que s’havien atrinxerat al castell, van sortir a derrotar l’exèrcit enviat per la Diputació de Barcelona, format per aristòcrates i comandat pel veguer Pere Anton de Rocacrespa. No va ser una batalla gaire nombrosa, es calcula que potser hi hauria uns 200 combatents per bàndol, però va provocar un sotrac polític. Que uns aixafaterrossos vencessin en una batalla a camp obert els nobles feudals, professionals en la guerra, va commoure el país. Els senyors van entendre finalment que havien de pactar la fi dels mals usos.

                                                Bartomeu Sala                             masia

Barreja de natura i cuina tradicional

Destacats Can Sala